Ze dna na vrchol

Že nejlepší cesta kupředu jsou kroky vzad, prokázal "snaživý" korejský hráč IzA#2997. K dosažení první pozice na žebříčku a ranku Grandmaster mu stačilo neskutečných 141 proher, které doprovodil nulovou úspěšností v počtu vyhraných her (po dosažení ranku 1 i několikrát zaznamenal výhru).

Říkáte si, že něco takového se nemůže nikdy stát? Z technického hlediska je hodnocení v žebříčku nastaveno takovým způsobem, kdy nelze klesnout do záporných čísel. Jakmile se měl rank snížit pod úroveň 0, nezastavil se, jak by někteří logicky očekávali, ale přeskočil na začátek. Podobný bug se nacházel i v Civilizaci, kdy se z mírumilovného Gándhího postupem do záporných čísel stal největší agresor ve hře. Hra totiž nedokázala počítat se zápornými hodnotami, a proto vyhodnotila situaci jako kruh.

Zajímavý je i pohled na statistiky. Ačkoliv IzA dokázal dosáhnout takového množství proher, dle serveru overwatchtracker.com během 18-ti odehraných hodin nebyl jen prvotřídním trollem, který staví zdi do cesty svým vlastním spoluhráčům, ale dle dostupných statistik sprovodil ze světa i několik nepřátelských hrdinů. Nejspíše po takové šňůře proher člověk přeci jenom lehce obměkne a začne se pomalu i snažit. Přesto však zůstal věrný jedné postavě a drtivou většinu her odehrál s Mei.

Blizzard se prozatím k dané situaci nevyjádřil a dle oficiálních statistik na stránce playoverwatch.com hodnocení korejskému borci ponechal. Opravu však určitě můžeme čekat v nadcházejícím patchi. Tato informace byla zároveň vodou na mlýn neustále nespokojeným hráčům, kteří si stěžují na nevyváženost týmů. Snad na každém fórů se dočtete, že jeden špatný hráč nerozhoduje o výsledku a při troše snahy by měl být tým schopen dotáhnout hru k vítězství i v pěti hráčích. Tento příklad je však živoucím a nezlomným důkazem proti, 141 proher a 0 výher mluví za vše.

Na druhou stranu je nutné brát v úvahu, že i díky snaze korejského hráče, se většina her odehrála mezi nezkušenými a špatnými hráči, kde absence či dokonce hra proti vlastnímu týmu může být opravdu významným prvkem přispívající k prohře. V případě, že IzA záměrně blokoval své spoluhráče pomocí zdí, nelze se divit celkovému počtu výher.

Vlna zároveň vyvolala hlasy ohledně samotného systému hodnocení založeného na výhrách a prohrách. Hráči jsou na žebříčku hodnoceni dle výkonů nikoli individuálních ale celého týmu (mimo přihlédnutí k medailím). V případě zavedení individuálního způsobu vedení žebříčku by bylo nutné vyhodnotit nejen, zda konkrétní hráč stál na straně vítězného týmu, ale také zda jako support, offensive, tank či defense úspěšně plnil svou roli. Už jen z tohoto krátkého popisku je cítit velké množství proměnných, které by musel systém vyhodnocovat a je velmi složitou otázkou, jestli by takové řešení přinášelo ovoce.

Jaký máte názor na žebříček vy? Napadá vás lepší řešení?

BlameTheController



Naposledy upravil/a kovka 21.09.2016 v 18:14:35.

Chcete si povídat o Overwatch? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Ceris 21.09.2016 17:19

Ono je hodne tezke rozhodnout, jestli hrac plnil svoji roli. U ofensive hrdinu to neni az tak velky problem, ale u tanku a supportu to problem je.Treba pokud si vezmete support, tak treba Mercy my maly celkovy heal. Ale co z toho vydedukujete, kdyz uvidite jenom samostatny stat? Afkovala ta Mercy, nebo byl jeji tym tak dobry, ze zas az tolik healu nepotreboval?Stejne je to u tanku, pokud treba tank pushuje payload a jeho flankeri delaji svoji praci a prubezne likviduji nepratelske hrdiny nez se dostanou k payloadu, tak tank nebude mit zas az tolik prace a mate tady stejny problem, afkoval ten tank, nebo byl tym tak dobry, ze tank mohl delat scoji praci a moc se do boju nezapojovat?

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet